Thursday, 26 April 2012

hatiku berkata-kata~~~

.
.
hye..thanks all sudi singgah sini ^_^...lamanye aku tak update entry kan kan...
ase macam dah bertahun tahun (hehe tipu je..)

emm sejak akhir2 ni aku asyik busy je..
.maklum la minggu depan aku dah nak exam so kene la ready from now..... kene fokus fokus

err hatiku berkata-kata???..seram je tajuk aku kali ni kan...haha gimik je tu..
actually entry kali ini aku bukan nak berstory mory or nak bertip-tip
but kali ini aku nak berpuitis tentang hati(ececeh) 

sebelum korang cakap aku ni minah jiwang baik aku bagitau sekarang...
puisi ni kawan aku yang suruh postkan kat entry aku...
so memandangkan aku memang baik hati >,<
aku postkan la jugak...

sebelum baca aku harap korang hayati 
maksudnye yang tersirat lagi tersurat
.(de gaya ayat jiwang2 tak...hehe)
sila baca dengan penuh penghayatan yek
.
.
.
hidup ini tak selalunya indah 
tapi bukannya  selalu derita
orang kata.....
kalau hidup selalu derita 
pasti di akhirnya akan bahagia
tapi....
kalau hidup selalu bahagia
akan deritakah dipenghujungnya??
orang kata...
cinta itu akan membuatkan kita bahagia
tapi...
kenapa ada yang derita bila
mencintai dan dicintai??
orang kata...
nak bahagia kita kenelah
berusaha dan bersabar
tapi....
ada ke cara nak mengelakkan 
daripada derita yang berterusan??
orang kata...orang kata...orang kata....
kenapa kita kene dengar orang kata??
bukankah kita juga berhak untuk berkata-kata??
kataku...
derita+bahagia adalah sahabat sejati
tanpa derita kita takkan pernah nak berusaha
untuk menghargai kebahagiaan yang ada didepan mata
tapi..
tanpa bahagia juga kita takkan pernah tahu
bahawa deritalah yang mengajar kita segalanya
kataku...
bahagia dan derita
tanpanya, takkan lengkap sebuah kehidupan
seperti adam dan hawa yang saling melengkapkan
seperti kumbang dan bunga yang saling memerlukan
seperti air mata dan ketawa yang membuat hidup bermakna

bahagia dan derita itu pernah dilalui oleh semua
selagi mereka digelar manusia dan 
selagi mereka masih berpijak dibumi yang nyata
takkan pernah lari dari kebahagiaan dan kekecewaan

ketahuilah..
kehidupan ibarat sebuah novel yang tiada sesiapa tahu
penghujungnya...
tapi harus bersedia untuk melalui setiap rentetanya

sekian....
.
.
.

diambil dari raja azyan munirah..
 ditulis dan dikreditkan oleh suhada(it's..me)
terima kasih kerana sudi membaca
tata >,<


P/S: terharu tak???....so itu je yang aku nak tulis...
kalau rajin komen la yek...^_^
 


terima kasih kerana sudi membaca..kalau rajin komen la yek

Friday, 20 April 2012

seronok mandi hujan????emm....

 

hai..im back...ok perasan tak tajuk entry kali ni..macam pelik je kan ...ape la yang cik suhada nak buat kali ni..emm (garu-garu kepala)..
jen jen jengg..sebenarnya aku nak cite tentang trip aku yang
tak jadi tapi bertukar jadi trip yang gile-gile heppening...


muahahaha...mane tak gilenye...masa hujan orang lain sibuk tarik selimut untuk tido(biasanye aku buat gitu..>,<)
yang aku and the geng sibuk pergi merempit tengah-tengah hujan...
ish..ish..tak patot..tak patot


citenye bermula bila membe aku ajak pergi bandar cari barang sikit...aku ape lagi join la...(sambil terlompat2)
masa nak pergi bandar tu aku dah tengok
cuaca macam tak berapa nak sihat..so aku
dah meramal yang kompom hujan tengah jalan nanti..
tapi disebabkan aku teruja nak pergi bandar
aku tekad jugak ajak membe-membe aku


tengah syok-syok tunggu membe yang lain
datang(nak konvoi ramai-ramai la konon..kononnye le)
tibe-tibe hujan turun dengan lebatnye(lebat la jugak)
uwawawa..aku dah rasa nak nagis je time tuh
mane taknye aku dah rancang baik punyer
last-last hujan macam tu je...


aku redha je la en...
time tu tibe2 plak keluar satu idea
ha ha ha...(gelak jahat)
pe kata aku nak ambik gambar dalam hujan...
and yang membe aku jenis sporting gile2
hehe layan je la...


hehe diorang ni model tak bergaji aku tau..
 suruh posing laju je..maklum la diorang ni
lebih kurang spesis macam aku la(gile kamera)

masa ambik gambar tu dah tak kire 
hujan ke tak hujan ke redah je
yang penting puas...

 
 yang sebelah aku tu azyan...(baju hijau)


ni la muka-muka buat2 tak bersalah..
ekk baru aku perasan..famous payung tu
semua pic de benda alah tu..
kan~~~

click..click..
seronok plak jadi model yang tak lawa ni
hakhak...

lepas amek gambar semua ni tibe2
plak salah sorang membe aku ni
nak makan aiskrim...(sejuk..sejuk pon jadi)

so time tu dah terpikir 
pe kata mandi hujan atas moto...
pastu capture la pic banyak2..
hehe peduli pe orang nak tengok kan
yang penting aku bahagie ^_^

 tengah bawa motor jangan ingat aku
tak boleh ambek gambar...
ni suhada la(buat muka bangge..;-D)


tengok sanggup tu nak ambek gambar..
payung tu dah terbang mane2 tah..


pedulikan hujan itu..
tudung purple tu izati and belakang tu faridah..

memang gile-gile kan semua kawan aku..
lepas beli aiskrim tu makan atas motor sambil
menghayati nikmat aiskrim campur air hujan..(haha..sedap siot)
kalau tak caya cube try...
kompom rase nak nangis time tu...

dan dan je lepas beli aiskrim tu rase nak 
makan burger pulak...
 ish...ish..macam macam hal

yang tak boleh blah tu..
aku balik je rumah mak aku dah sound aku awal2..
'lain kali tido je tengah2 hujan tu kalau dah rasa kemaruk sangat nak main hujan..habis rumah aku basah'..lebih kurang macam tu la ayat mak aku ..aku buat muka innocent je la haha


so pesanan kat sini jangan main hujan
yekk kalau rasa tak nak mak-mak korang bising
dan kalau membe2 aku ni demam
just ucapkan 'padan muka..spe suruh main hujan..'
haha..itulah gunanye kawan, sentisa menyokong

bak kata mak aku tak de kerje cari pasal..
erkk..ye ye je mak aku tu~~~

tq sebab sudi baca
semoga menempuhi hari-hari yang indah k
assalamualaikum
tata ^_^
 


terima kasih kerana sudi membaca..kalau rajin komen la yek

Tuesday, 17 April 2012

hari cuti yang penuh aktiviti

assalamualaikum >,<


hey all...sihat tak?? em harap2 sihat wallafiat la yek...
maklum la sekarang kan cuaca tak menentu..
so jangan lupa jaga kesihatan diri tu ok!!
 .
 .
 .
hari ini aku nak share cikit tentang 
cuti aku yang happening giler tuh...
seronok sebab dalam satu hari je macam2
aktiviti aku dan kawan2ku lakukan..


nak dijadi kan cite hari sabtu minggu lepas
sekolah aku telah mengadakan mesyuarat pibg..
aku ni yang tak de buat ape2 pada hari tu
telah diberi tugas untuk menjadi 
penyambut tetamu..ala yang tolong tulis 
nama untuk pendaftaran tuh la..hehe(aku tolong tengok je)

lepas je abis sesi tu aku dengan membe 
yang len pun tak tau nak buat pe..
so kitorang berpakat nak lepak dekat2 rumah
cikgu(tapi still dalam kawasan sek la)
ala rumah cikgu tu pun rumah salah sorang membe
aku jugak(anak ckgu tu la)...jadi kitorang pun lepak dekat pondok tu ramai-ramai....nak tau buat pe~~




disebabkan budak2 kelas aku ni terlebih rajin...jadi aku pun 
meyibukkan diri jugak untuk ambik gambar diorang ni..
see..rajin tak diorang ni...(kwn spe kan..hehe)


masa kat pondok tu macam2 kitorang buat..
ade yang buat kerje sekolah,dengar lagu(mentang2 hari sabtu suka suki diorang je nak bw henset..) dan ade yang sibuk jadi tukang amik gambar...



tengok~~~...sempat lagi tu(haha..aku la tu~)
ye la aku sorang je yang tak tau nak buat ape..hehe
so ni la kerje aku..>,<

nak dipendekkan cite..(yela wt pe pnjang2 pnat je nak bace kn3)
lepas lepak2 tu aku dengan membe aku..zila,diyana,izati,pipah kene jaga hadiah pulak..so kitorang duduk blakang pentas tu pulak...maklum la yang dapat hadiah budak2 yang 8a dan 7a je..(huhu aku just 6a je pmr) jadi dengan berat badan~~
ops..berat hati yek...aku ni pon jage la hadiah tu~~

tapi masa aku lepak belakang pentas tu 
hehe aku sambung balik aktiviti yang aku buat dekat pondok tu~~
 click!..click..!


 zila sibuk ambik gambar diyana..
yang aku pergi menyibuk ambik gambar diorang ni..(sengal tak aku??..hehe;-p)


dua gadis pinggitan..hakhak
(huh law diorang tau aku post gambar ni mau kene pancung kepala)
tentang gambar ni..emm..no komen!!


hahahahahahahaha...diorang asyik sibuk posing
aku nak la jugak..
senyum..senyum..


tu la akibatnye kalau gila kamera..
semua tempat nak bergambar..
ish..ish..ish..anak sape tuh~~


so lepas habis je mesyuarat tu aku balik la..
menjelang petang (huh menjelang tuh..tak leh bla aku.skema la pulak)
membe aku yang duduk asrama ni buat makan-makan
dekat rumah dia..so aku pe lagi join je la
hehe..party!!party!!


yumm..yumm..dia bagi aku makan kek yang sedap ni..
a'ah lupa nak bagi tau..dia buat makan2 ni pun sebab
nak sambut besdy dia..tu yang de kek tuh~~
(jgn konfuse yek)


aku pun makan dengan berseleranya...
gambar tak lupa ambik..hehe
(air nak abis..tapi kek baru nak makan..tak logik kn)




yang makcik dua orang ni high class sikit tempatnye
aku je makan kat bawah..diorang ni makan atas sofa..huh tak mudah (ehem2..maklum la makcik2 macam ni law makan kat bawah sakit lutut asenye..hehe)


so makan punyer makan...time untuk balik
pe lagi cabut dulu la kalau perut dah kenyang kan..
(haha..tak senonoh ko suhada)




jadi macam tu la hari sabtu yang aku lalui..
thanks to all my friends yek sebab memenuhkan hari
cuti aku yang selalunye bosan tu...


thank sebab bace
tata >,<



  

terima kasih kerana sudi membaca..kalau rajin komen la yek

Saturday, 14 April 2012

tip-tip;; apa itu stres???

assalamualaikum >,<


hello hello...macam mane hari ini???
 korang ok tak??? pe k.o??
ish..ish...ish..jangan stres stres yek
em hari ini aku nak share sikit tentang
apa itu stres?..ok maklumat 
ni aku ambik dari guru kaunseling aku kat
sekolah..(hehe..aku kan rajin cari fakta2 ni) 

apakah itu stres???
*stres ialah keadaan dimana seseorang individu
itu berada di dalam keadaan yang tertekan
 (so lepas ni cool je tau..)



3 istilah penting tentang stress dan tekanan


1.TEKANAN REAKTIF 
-tekanan yang disebabkan oleh faktor luaran. individu biasanya hilang sebahagian kehendak atau minat untuk meneruskan perjuangan hidup.

sifat-sifat 
  • rendah diri 
  • hilang tenaga
  • hilang tumpuan
  • mudah lupa 
2.TEKANAN ENDOGENUS
-tekanan yang disebabkan faktor dalaman seperti faktor keturunan atau biokimia dalam tubuh badan.
sifat-sifat
  • hilang citarasa
  • berfikir untuk bunuh diri
  • merasakan diri tidak berguna dan masa depan kelihatan gelap
3.TEKANAN PSIKOSIS
-tekanan yang amat parah yang mengakibatkan gangguan mental. lazimnya ditemui di hospital sakit jiwa.

sifat-sifat
  • tiada rasa tanggungjawab
  • tidak lagi menghiraukan makan dan minum
  • bunuh diri atau bunuh orang lain

so tu la serba sedikit yang
aku ambik dari cikgu aku..

tq sebab membaca
tata ^_^

terima kasih kerana sudi membaca..kalau rajin komen la yek

Monday, 9 April 2012

hepy besdy to me~~~

assalamualaikum..>.<


memperkenalkan...princess from sky iaitu cik suhada...(hakhak...perasan)
music please....yea(terdengar lagu dari jessie j)
terima kasih..terima kasih..(sambil melambai tangan gaya ala2 miss world gitu.. :-D)


wakakaka...hari ni aku nak berangan lebih-lebih sikit...
ehem..ehem..maklum la besdy girl kan...
korang jangan dengki tau... ;-p


best kan bila sambut besdy sendiri...
rasa macam diawang-awangan je....hehe
yeke??...ok yang tu aku tipu...


sebenarnya nak ucap thanks to all my friend in 4sn
becoz celebrate my besdy..(walaupun dgn hanya sepotong kek)
huhu...aku terharu...dan thanks to chea jugak sebab
bagi aku coklat cadbury dairy milk....(sambil mengesat air mata)

nyanyi la sikit lagu untuk aku....
hepy besdy to me
hepy besdy to me
hepy besdy to me suhada
hepy besdy to me!!!!
ye..ye..dah 16 tahon..dah tua rupanya..^_^


ok disebab kan oleh banyak permintaan
so kat sini aku nak bagi resipi
kek coklat yang aku bawa pergi sekolah tadi..

kek coklat kukus yang simple

bahan-bahan yang diperlukan ialah
BAHAN A
  • 1 cawan serbuk koko
  • 1 cawan gula castor
  • 1 cawan susu cair
  • 1 cawan susu pekat
  • 1 cawan minyak masak 
BAHAN B
  • 3 biji telur
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 sudu kecil soda bikarbonat
  • 1 sudu kecil baking powder
cara-caranya ialah
  1. campurkan semua BAHAN A, kacau  hingga sebati dan panaskan dengan api sederhana hingga semua bahan cair.kemudian sejukkan.
  2. pukul telur dan masukkan semua BAHAN A tadi.kacau sehingga sebati
  3. Ayak tepung gandum, baking powder, soda bikarbonat dan campurkan dalam bancuhan telur dan BAHAN A tadi. 
  4.  griskan loyang, tuang dlm loyang. kukus 1 jam dengan api sederhana
  5. selesai kukus sejukkan sebelum letak sebarang topping...
    OK SELAMAT MENCUBA
    dan terima kasih membaca entry kali ini
    tata ^_^ 

terima kasih kerana sudi membaca..kalau rajin komen la yek

Saturday, 7 April 2012

tips-tips:: exam dah dekat la~..tension!! tension!!

assalamualaikom >.<


bertemu kembali kita dalam segmen bla bla bla...
(hehe selok jd pngacara skjb..:-D)
maklum la nur SUHADA nur ain kan...(ceh perasan!!)


ehem2..sebenarnye dah nak sejam aku pikir
 macam mana nak mulakan ayat entry kali ni
(cewah sbnarnye sejam tu lyan fb..)
tapi last-last ayat yang tergedik-gedik
jugak yang terkeluar...wakakah

ok bile tarikh exam korang???
alamak seminggu?..luse?..apa esok?
jadi dah nak kene buat apa ni??
tekanan!!tekanan!!


relaks..relaks...cool ok..
jangan jadi macam ni suda
ta mo tension..tension ni..
ok tarik nafas!!..hembus
 (jgn hembus kuat2 yek..)

so kali ini aku nak bagi tip tentang
bagaimana mengelakkan tekanan semasa exam..



1.belajar
ok semua sedia maklum yang sebelum exam mesti la belajar dulu
kan...kalau tak belajar macam mane nak exam...jadi pape hal pon korang mesti kene belajar dulu..jangan belajar subjek lain pastu amek subjek lain sudahh..kompom korang kantoi exam nanti..

2.ulangkaji
em..ulagkaji mesti tau...dah belajar mesti kene ulangkaji balik..baru la lepas tu tak lupa dah kan apa yang diajar...
masa ulangkaji tu amek la masa dalam 5~10 minit...(kalau aku 2 mnit je..lps tu tido..hakhak)..


3.ringkasan
aha...yang ni maksudnye baca nota ringkas tau..bukan buku teks atau rujukan yang bukunye tebal 5inci tuh...tak payah la korang menyesakkan kepala otak korang dengan macam2 buku dan bahan yang belum belajar...just baca ringkasan yang dah korang belajar dan fahami apa yang sebenarnye tajok tu nak cite...


4.rangkakan
rangka ni bukan aku suruh korang buat rangka karangan pulak...tapi korang buat rangka untuk senang korang faham kan...tapi harus diingatkan disini bukan salin semula dalam bahan rujukan..rangka ni korang buat sendiri..sebab bila korang buat sendiri secara automatik nye korang faham dan korang akan ingat pe yang korang tulis tu...


5.baca kuat-kuat
hahaha...jangan lupa lepas dah rangkakan bace la kuat-kuat tau..(jgn smpai org ingt kite gile suda...)..dengan baca kuat-kuat kita akan dengar dan ingat terus apa yang kita sebut...so jangan malu untuk bace kuat-kuat k...

 
jadi dengan tips-tips yang aku bagi ni
korang tak payah la tension-tension
ikot je setiap step ok...(jgn skip2)
kompom korang punyer result nanti
mesti gempak punyer la...>,<
 .
 .
 .
piramid pembelajaran
if i hear, i forget
if i see, i remember
if i do, i understand
 .
 .
 .
so tu je entry untuk kali ini
semoga terus cemerlang k
tq sebab sudi membaca
tata ^_^



terima kasih kerana sudi membaca..kalau rajin komen la yek

Friday, 6 April 2012

ketika menghadiri kelas malam...

assalamuakaikom...>,<
.
.
.
 pergi ke melaka naik beca
singgah dijalan membeli cenderahati
terima kasih kepada yang sudi membaca
diharap berpuas hati entry kali ini
.
.
.
cewah..berpantun pantun pulak..hehe sebenarnye aku saja nak
memartabatkan bahasa melayu..al maklum la sekarang seme orang 
sibuk nak jadi mat salleh celup....(termasuklah aku..haha)

ok entry hari tu aku bagi tipkan
tapi entry untuk kali ini pulak aku nak cite 
tentang ketika aku menghadiri kelas malam

korang perasan tak??asal sebut malam je 
orang mesti pikir tentang h.a.n.t.u.~~
 ish..ish..ish...

tapi kalau aku pulak asal malam je
pikir nak berangan and tido
hahaha....
tu pasal la masa aku pergi kelas malam sj haritu
aku nak berangan je...
selamatlah masa exam baru2 ni aku lulus lagi
(hehe dapat c+ tu ok la kan...;-p)



haha..inilah yang akan berlaku jika 
anda seorang yang gila kamera macam aku..
sampai tengah sibok cikgu mengajar at depan tu pun,
yg aku pulak sibok capture pic kat belakang...ish3
tak patot...tak patot
(sory cikgu zai..hehe) 


suasana ketika kelas malam...
fokus...fokus.....

ape perasaan korang kalau de anak murid macam aku..
hehe kalau jawapan aku 
"baling dengan duster..pastu gelak kuat2..hakhak"
  
tapi selamatlah cikgu aku tak tau yang aku
wat kerje yang ala2 brutal ckit niy..
(ckit ke??..boleh la~~)



ha tengok!..walaupon aku sibok berangan 
tapi masa cikgu bagi penerangan  tu aku
still dengar tau...siap tulis lagi >.<
.
.
 
so pengajaran dekat sini ialah...
perkara yang buruk dari aku tu abaikan
dan bila time belajar jangan lupa fokus dan tulis..

apa yang kita dapat bila belajar
10% apa yang kita baca
20% apa yang kita dengar
30% apa yang kita lihat
50% apa yang kita lihat dan dengar
70% apa yang kita bincang dengan orang lain
80% apa yang kita alami sendiri
95% apa yang kita ajar kepada orang


so that all for today
(ehem..pinjam ayat cikgu sejarah aku skjb)
 tq sebab sudi bace...
tata ^_^
 

terima kasih kerana sudi membaca..kalau rajin komen la yek

Free Bleeding Hearts Cursors at www.totallyfreecursors.com