Saturday, 7 April 2012

tips-tips:: exam dah dekat la~..tension!! tension!!

assalamualaikom >.<


bertemu kembali kita dalam segmen bla bla bla...
(hehe selok jd pngacara skjb..:-D)
maklum la nur SUHADA nur ain kan...(ceh perasan!!)


ehem2..sebenarnye dah nak sejam aku pikir
 macam mana nak mulakan ayat entry kali ni
(cewah sbnarnye sejam tu lyan fb..)
tapi last-last ayat yang tergedik-gedik
jugak yang terkeluar...wakakah

ok bile tarikh exam korang???
alamak seminggu?..luse?..apa esok?
jadi dah nak kene buat apa ni??
tekanan!!tekanan!!


relaks..relaks...cool ok..
jangan jadi macam ni suda
ta mo tension..tension ni..
ok tarik nafas!!..hembus
 (jgn hembus kuat2 yek..)

so kali ini aku nak bagi tip tentang
bagaimana mengelakkan tekanan semasa exam..



1.belajar
ok semua sedia maklum yang sebelum exam mesti la belajar dulu
kan...kalau tak belajar macam mane nak exam...jadi pape hal pon korang mesti kene belajar dulu..jangan belajar subjek lain pastu amek subjek lain sudahh..kompom korang kantoi exam nanti..

2.ulangkaji
em..ulagkaji mesti tau...dah belajar mesti kene ulangkaji balik..baru la lepas tu tak lupa dah kan apa yang diajar...
masa ulangkaji tu amek la masa dalam 5~10 minit...(kalau aku 2 mnit je..lps tu tido..hakhak)..


3.ringkasan
aha...yang ni maksudnye baca nota ringkas tau..bukan buku teks atau rujukan yang bukunye tebal 5inci tuh...tak payah la korang menyesakkan kepala otak korang dengan macam2 buku dan bahan yang belum belajar...just baca ringkasan yang dah korang belajar dan fahami apa yang sebenarnye tajok tu nak cite...


4.rangkakan
rangka ni bukan aku suruh korang buat rangka karangan pulak...tapi korang buat rangka untuk senang korang faham kan...tapi harus diingatkan disini bukan salin semula dalam bahan rujukan..rangka ni korang buat sendiri..sebab bila korang buat sendiri secara automatik nye korang faham dan korang akan ingat pe yang korang tulis tu...


5.baca kuat-kuat
hahaha...jangan lupa lepas dah rangkakan bace la kuat-kuat tau..(jgn smpai org ingt kite gile suda...)..dengan baca kuat-kuat kita akan dengar dan ingat terus apa yang kita sebut...so jangan malu untuk bace kuat-kuat k...

 
jadi dengan tips-tips yang aku bagi ni
korang tak payah la tension-tension
ikot je setiap step ok...(jgn skip2)
kompom korang punyer result nanti
mesti gempak punyer la...>,<
 .
 .
 .
piramid pembelajaran
if i hear, i forget
if i see, i remember
if i do, i understand
 .
 .
 .
so tu je entry untuk kali ini
semoga terus cemerlang k
tq sebab sudi membaca
tata ^_^



terima kasih kerana sudi membaca..kalau rajin komen la yek

1 comment:

nordiyana said...

insyaallah :) ak dah tau tips ko...time bce kuat2 tu btol..hehe..thnks for sharing :)

Free Bleeding Hearts Cursors at www.totallyfreecursors.com